Veel gestelde vragen

Algemeen

Airco's werken op het principe van drukverschil en luchtcirculatie

Een airconditioner bestaat uit twee delen, het zogeheten splitsysteem, t.w.: een binnendeel en een buitendeel. Dunne leidingen zorgen voor de onderlinge verbinding van de apparatuur. Het binnendeel zorgt voor circulatie van de lucht in de ruimte en neemt ongewenste warmte op. Het buitendeel geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht aan de ruimte onttrokken, wat eveneens een verkoelend effect oplevert. 

Verbeter het klimaat

Airconditioning is letterlijk het conditioneren van lucht. Het betekent dat je de lucht behandelt om het klimaat in een ruimte aangenamer te maken. Het behandelen van lucht wil niet zeggen dat je het alleen koelt of verwarmt. Je kunt het namelijk ook bevochtigen, ontvochtigen en filteren.

Airconditioners kunnen koelen, verwarmen, bevochtigen, ontvochtigen en filteren

Een airconditioner is het apparaat waarmee je de lucht in een ruimte kunt koelen, verwarmen, bevochtigen, ontvochtigen en filteren. Airconditioners zijn er in verschillende vormen. Zo kennen we onder meer verrijdbare of portable airconditioners en split systemen.Waarbij split airco's het meeste worden toegepast en in elke ruimte kunnen worden ingebouwd. Een airco systeem bestaat dan uit een buiten- en binnendeel. Deze binnendelen kun je ook weer in verschillende vormen aanbrengen als opbouw aan de wand of ingebouwd in een plafond.

Mobiele airco's worden gebruikt voor korte periodes in kleine tot middelgrote ruimtes

Verrijdbare airconditioners (met afvoerslang) zijn relatief goedkoop en ze kunnen worden verplaatst. Nadeel is dat ze veel geluid produceren en dat maakt ze minder geschikt voor de slaapkamer. Een ander nadeel is dat deze units behoorlijk groot zijn, waardoor ze nogal eens in de weg staan. Daarnaast is de temperatuurregeling minder nauwkeurig. Dit type installatie voert de warmte uit de ruimte af via een slang. Het zal daarom nodig zijn een gat in de buitenmuur te maken. Als alternatief kan het raam gedeeltelijk open blijven om de luchtslang naar buiten te hangen.

Verschil tussen verplaatsbare en vaste split airco's

Een splitsysteem is een vast airconditioningsysteem in uw woning of kantoor. Dit type wordt door een airco installateur geplaatst. Het systeem heeft minimaal één binnen- en buitendeel. Zowel het comfort als het rendement van zo'n installatie ligt hoger dan van een verrijdbare airconditioner. De mobiele airconditioners bijvoorbeeld hebben een fraaie vormgeving en zijn ook zeer stil maar minder dan bij een split unit. Daarnaast maakt een mobiele airco zich zo breed inzetbaar: je kunt ze bijna overal toepassen.

Een airco kan naast koelen ook verwarmen

De meeste airco's zijn leverbaar in een warmtepomp uitvoering en kunnen daardoor niet alleen koelen maar ook verwarmen . Zo bent u dus het hele jaar door verzekerd van een comfortabel binnenklimaat. Het verwarmen gebeurd via een omgekeerde koelcyclus. De warmtefunctie trekt wel iets meer vermogen dan de koelfunctie. Door een airco model met inverter te kiezen kun je ook weer extra energie besparen.

Andere functies van een airconditioner

Naast de bovengenoemde basisfuncties van een airco apparaat kan het ook worden uitgerust met functies voor ontvochtigen en bevochtigen van een ruimte. Kiest u ook nog eens voor een airco model met een speciaal filter dan kunt u door een luchtbehandelingsproces de luchtkwaliteit in een ruimte sterk verhogen. Ideaal voor mensen die moeite hebben met ademhalen vanwege aandoeningen aan de longen.

Koellastberekening: bereken de juiste capaciteit

Voor iedere ruimte kan er een koellastberekening gemaakt worden. Met dit programma wordt de benodigde koelcapaciteit berekend. Vele factoren zijn hiervoor van belang. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • heeft de ruimte een plat dak?
  • heeft de ruimte veel ramen/glas?
  • is er binnen en/of buiten zonwering aanwezig?
  • zijn er in deze ruimte veel warmtebronnen aanwezig zoals computers, verlichting, etc?
  • zijn er veel mensen in de ruimte aanwezig etc. etc?Een veel toegepaste vuistregel voor normale ruimten is 40 Watt/m3 (dus 40 Watt koelvermogen per kubieke meter van de betreffende ruimte)

Energieverbruik van airco is lager bij dichte deuren en ramen

Het is niet absoluut noodzakelijk om ramen en deuren dicht te houden als het systeem werkt. Wel is het nodig dat hier bij de bepaling van het koelvermogen van een airconditioning rekening mee gehouden wordt. Als er veel deuren en ramen openstaan, beïnvloedt dit natuurlijk wel het energieverbruik.

Airco fabrikanten proberen energieverbruik steeds verder te beperken

Airconditioning was vroeger een luxe artikel. Mede door de warme zomers is airconditioning tegenwoordig bijna standaard in auto's, winkels en kantoren. D.m.v. innovatieve technologieën heeft men zich als doel gesteld uw elektra verbruik te beperken.

Airconditioners van tegenwoordig zijn uiterst energiezuinig

Bovendien kan een groot deel van de energiekosten worden beperkt door het toepassen van buitenzonwering, het dichthouden van ramen en deuren en de instelling van de thermostaat. Bovendien worden de energiekosten beperkt door het regelmatig reinigen van de filters.

Laag energieverbruik airco apparatuur

Alle elektrische apparatuur verbruikt energie. Met behulp van nieuwe technieken is men er echter wel in geslaagd het energieverbruik tot het minimum terug te brengen. 

Airco's horen de temperatuur binnen te optimaliseren

Als je 's winters zonder jas vanuit een warme huiskamer de koude buitenlucht instapt, kun je door het grote temperatuurverschil een verkoudheid oplopen. Andersom geldt dat ook, als je 's zomers vanuit je sterk gekoelde auto in de tropische hitte stapt. Een airconditioning hoort zo ingesteld te zijn dat grote verschillen tussen de binnen- en buitentemperatuur niet voorkomen. Stelregel is dat er maximaal 5°C temperatuurverschil is tussen binnen en buiten, maar u kunt de airconditioning natuurlijk naar uw eigen wensen instellen.

Airco's schaadt uw gezondheid niet

Mits goed gekozen en vakkundig geïnstalleerd zijn airco's niet ongezond. Het is wel verstandig om het temperatuursverschil tussen buiten en binnen niet groter dan 5 graden te maken. Anders kan de overgang voor ons lichaam te groot worden.